Δώσε αίμα, δώσε ζωή

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

Δώσε αίμα, δώσε ζωή Γίνε εθελοντής αιμοδότης

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου έχει καθιερωθεί παγκόσμια να τιμάμε τον Εθελοντή Αιμοδότη. Να τιμάμε τον αλτρουισμό, που επιδεικνύει ένας άνθρωπος προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο του, προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή το πιο πολύτιμο αγαθό: το αίμα του. Αφορμή για την καθιέρωση της ημέρας αυτής μάλιστα ως Παγκόσμιος Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέλινο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και το Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος στάθηκαν τα γενέθλια του ιατρού Καρλ Λαντσταινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, ενώ τιμήθηκε και με Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Το μήνυμα του εορτασμού της ημέρας αυτής δεν είναι μόνο να εξαλείψει το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες ενθαρρύνοντάς τους και να «μεταγγίσει» στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Έτσι αυτήν την ημέρα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Σύλλογος μας και άλλοι φορείς θα τιμήσουν τον εθελοντή αιμοδότη σε ειδική τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

Κα είναι μια καλή ευκαιρία να συμμετάσχουμε όλοι και όλες σε αυτή την ημέρα γιορτής και να θυμηθούμε πως μπορούμε, διαθέτοντας λίγα μόνο λεπτά από τη ζωή μας, να προσφέρουμε ζωή στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Ίσως να μην τα γνωρίζεις

Κάθε χώρα χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της 60000 μονάδες για 1000000 κατοίκους.

Η χώρα μας χρειάζεται 620 μονάδες αίματος το χρόνο.

- Το αίμα αυτό προσφέρεται 50% από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των συγγενών του αρρώστου 300000 έως 310000

- Το 38% έως το 40% από τους εθελοντές αιμοδότες 220000 έως 240000

- Το υπόλοιπο 10% έως 12% από τις Ένοπλες Δυνάμεις και εισαγωγή από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Οι εθελοντές αιμοδότες στη Χώρα μας είναι περίπου 100000

Από αυτούς το 95% είναι οι οργανωμένοι εθελοντές αιμοδότες και μόνο το 5% είναι οι μεμονωμένοι εθελοντές που μόνοι τους πηγαίνουν και προσφέρουν αίμα.

Ο τακτικός ε. αι. γνωρίζει τις υποχρεώσεις του δηλαδή τι πρέπει να κάνει και τι όχι.

Ο αιμοδότης που κατά κάποιο τρόπο εξαναγκάζεται να προσφέρει αίμα (ο αιμοδότης που προσφέρει για το συγγενή ή φίλο) προκειμένου να δώσει αίμα, μπορεί και να κρύψει κάτι ασήμαντο γι’ αυτόν αλλά πολύ σημαντικό για το γιατρό (σεξ με άγνωστο χωρίς προφύλαξη κλπ.)